Συχνά στη ζωή μας χρειάζεται να λαμβάνουμε σημαντικές αποφάσεις για τον κόσμο βασιζόμενοι σε ατελείς πληροφορίες.
Αυτό που καθοδηγεί την αλληλουχία των επόμενων ενεργειών μας σε αυτές τις καταστάσεις είναι το συναίσθημα της εμπιστοσύνης που συνδέουμε με τις αρχικές μας κρίσεις.
Αλλά πώς ακριβώς στον εγκέφαλο αναδύεται αυτή η αίσθηση της εμπιστοσύνης;
Η αυτοπεποίθηση και αντίστοιχα η έλλειψή της διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Πολλές φορές πριν από κάτι που μας φοβίζει όπως μια εξέταση, σκεφτόμαστε πως δεν μπορούμε να το καταφέρουμε.
Πριν από ένα μεγάλο γεγονός, είναι αρκετά συχνό να ανατρέξουμε σε μια αρνητική εμπειρία του παρελθόντος όπου δεν πετύχαμε κάτι που θέλαμε ή προσπαθούσαν να μας μειώσουν.
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η δημιουργία ενός συναισθήματος φόβου και ανασφάλειας.
Η αυτοπεποίθηση και η ενίσχυσή της συμβάλλουν λειτουργώντας ως αντίδοτο στο άγχος, και με τη βοήθεια του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού υπάρχουν τρόποι να την αυξήσετε.
Τι Είναι η Αυτοπεποίθηση
Η αυτοπεποίθηση αναφέρεται σε μια γενική αίσθηση εμπιστοσύνης ενός ανθρώπου στην ικανότητά του να έχει τον έλεγχο της ζωή του.
Αυτή η πεποίθηση του ατόμου ότι έχει την ικανότητα να κάνει πράξη με βάση τις δυνατότητές του αυτό το οποίο επιθυμεί, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και να αποτελέσει κίνητρο για την επιδίωξη των στόχων του.
Άλλωστε πολύ συχνά βλέπουμε επιτυχημένους ανθρώπους να έχουν κάνει λαμπρές καριέρες καθώς έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση.
Συνήθως τα θεμέλια για την αυτοπεποίθηση μπαίνουν κατά την παιδική ηλικία.
Η συμπεριφορά λοιπόν του κοντινού περιβάλλοντος μεταξύ των οποίων και οι γονείς, παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση ή μη της αυτοπεποίθησης του παιδιού.
Ποιες Είναι οι Ενδείξεις Χαμηλής Αυτοπεποίθησης
Πολύ συχνά άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση τείνουν να αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.
Τείνουν να φοβούνται να πάρουν κάποιο ρίσκο γιατί σκέφτονται ότι θα αποτύχουν και διακατέχονται από αμφιβολία και ανασφάλεια.
Επίσης, πολλές φορές άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση έχουν δυσκολία να εμπιστευτούν άλλους ανθρώπους και είναι ευαίσθητοι στην αρνητική κριτική των άλλων.
Τρόποι για Αύξηση της Αυτοπεποίθησης
1.Περιβάλλετε τον Εαυτό σας με Θετικούς Ανθρώπους
Οι άνθρωποι με τους οποίους ένα άτομο επιλέγει να περνάει χρόνο μαζί, μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις για το εαυτό του.
Αυτό συμβαίνει λόγω των αντικατοπτρικών νευρώνων, όπου το μυαλό μας επεξεργάζεται ό, τι κάνει κάποιος άλλος ακόμη κι αν δεν το κάνουμε εμείς.
Για παράδειγμα, πόσες φορές έχουμε μιλήσει για «τοξικούς» ανθρώπους, και ότι νιώθουμε να μας μεταφέρουν «αρνητική ενέργεια»; Στο χορό αυτής της τοξικότητας συμμετέχουμε και οι δύο πλευρές: Και οι άλλοι, αλλά και το μυαλό μας που επεξεργάζεται ό,τι εισπράττει, και για να καταλάβει, το κάνει εικόνα.
Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό, να προβάλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους με θετική στάση ζωής που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας, αντί να σας μειώνουν.
2.Αλλάξτε Συνήθειες
Όταν κάποιος σκέφτεται θετικά, ενεργοποιούνται τα μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ανταμοιβή, τα κίνητρα και την ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα να αισθάνεται καλύτερα.
Ύστερα από μελέτες διαπιστώθηκε ότι όταν συνδυάζεται η κατάσταση υψηλής αυτοπεποίθησης ενός ατόμου με μια ανταμοιβή σε πραγματικό χρόνο, τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης ενισχύθηκαν σημαντικά. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό;
Υπάρχουν πολλοί τρόποι προς την κατεύθυνση της αλλαγής στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Μπορούμε να σκεφτούμε στιγμές όπου πραγματικά νιώθαμε ότι κάναμε πολύ ωραία πράγματα που μας γέμιζαν αυτοπεποίθηση και να αναλογιστούμε τι συνέβαινε, τι περνούσε από το μυαλό μας, να τα καταγράψουμε και να τα αναγνωρίσουμε.
H βάση του NLP είναι η μελέτη, η παρατήρηση και η καταγραφή του τι κάνω, πώς το κάνω.
Επίσης, με την ίδια συλλογιστική μπορούμε να αναλογιστούμε τι δυσλειτουργεί και να βρούμε την καταλυτική παράμετρο που οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα όπου λείπει η αυτοπεποίθηση.
Αυτή και μόνο η διαδικασία αφενός μεν στρέφει το φακό στην αυτογνωσία μέσα από την ανακάλυψη του τι συμβαίνει, αφετέρου ο εντοπισμός των παραμέτρων που κάνουν όλη τη διαφορά του κόσμου στον τρόπο που σκεφτόμαστε στη μία ή στην άλλη περίπτωση, μπορεί να δώσει σημαντική πληροφορία και κατ’ επέκταση να λειτουργήσει ως σημείο ανταμοιβής και άντλησης ευχαρίστησης από τα ευρήματα.
3.Αντιμετωπίστε τους φόβους σας
Η χαμηλή αυτοπεποίθηση κρατάει το άτομο μακριά από τους στόχους και την ευτυχία.
Πολλές φορές ένας στόχος είναι κάτι καινούργιο και άγνωστο, το σύστημα του οργανισμού θορυβείται και το εκλαμβάνει ως κίνδυνο, επειδή ακριβώς πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί και δεν το γνωρίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διεγείρονται συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου και άγχους.
Ο φόβος της αποτυχίας, όπου ο οργανισμός προετοιμάζεται να μην ξαναζήσει κάτι που βίωσε στο παρελθόν, είναι αρκετά συχνός και αποτελεί βασική τροχοπέδη για την επιτυχία.
Το σύστημα NLP διαθέτει πληθώρα τεχνικών για τη αντιμετώπιση του φόβου και την αύξηση της αυτοπεποίθησης.
Σημαντική συνθήκη είναι η διαδικασία διερεύνησης της προέλευσης, ώστε στη συνέχεια να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνική διαχείρισης και διευθέτησης του θέματος.
4.Θέστε Στόχους
Η αύξηση της αυτοπεποίθησης είναι από μόνος του ένας στόχος.
Η στοχοθεσία βοηθά στην καθοδήγηση της εστίασης, στην αναγνώριση των παραμέτρων που δημιουργούν φρένα στην επίτευξη της αυτοπεποίθησης και τον επαναπροσδιορισμό τους σε ενέργειες που συντελούν στη επίτευξη του αποτελέσματος.
5.Μην Συγκρίνετε τον Εαυτό σας με τους Άλλους
Υπάρχει μια έμφυτη πρωτόγονη τάση μέσα στον κάθε άνθρωπο να συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους προκειμένου να αξιολογήσει τις δικές του απόψεις και ικανότητες.
Συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους άλλους στην ουσία μετράμε και αξιολογούμε ώστε να προσδιορίσουμε πού βρισκόμαστε σύμφωνα με τα συναισθήματα για τον εαυτό μας.
Ωστόσο, όταν κατά τη σύγκριση του εαυτού με τους άλλους, το άτομο δίνει αρνητική χροιά, σύνηθες αποτέλεσμα αυτής της σύγκρισης είναι ότι το άτομο πλημμυρίζεται από αρνητικά συναισθήματα στην ιδέα ότι δεν έχει καταφέρει όσα και το άλλο.
Ενώ στην ουσία η σύγκριση βοηθά να παρατηρήσουμε και να αναρωτηθούμε “πώς το κάνει”, η οποία αποτελεί βασική ερώτηση στο NLP, με στόχο να παρατηρήσουμε και να αντλήσουμε στοιχεία χρήσιμα από την άλλη πλευρά, να τα προσαρμόσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας και στο πλαίσιο της εξέλιξής μας.
6.Εστιάστε σε Αυτά που Είστε Καλοί
Το μυαλό μας εστιάζει εκεί που εντέλλεται.
Όταν δίνουμε μια εντολή για το τι θέλουμε ή τι δεν θέλουμε, το μυαλό ψάχνει στις αποθήκες του και αρχίζει να ανακαλεί στοιχεία για να αναπαραστήσει εσωτερικά, να αναγνωρίσει και να κατανοήσει αυτή την εντολή.
Στις αποθήκες αυτές υπάρχουν καταχωνιασμένα, με βάση τις εμπειρίες, αρνητικά πράγματα όπως και θετικά.
Συνήθως, τα πρώτα πράγματα που ξεπηδούν είναι τα αρνητικά και αυτό συνδέεται με τον μηχανισμό της επιβίωσης.
Θυμόμαστε πιο εύκολα τα αρνητικά από τα θετικά διότι βασικό μέλημα του οργανισμού είναι να μπορεί να έχει το νου του στους κινδύνους και στο τι χρειάζεται να αποφευχθεί.
Βασικό κομμάτι της αυτοπεποίθησης είναι αφενός μεν η ανάκτηση και αναγνώριση των αρνητικών με στόχο όχι να μας καταβάλλουν, αλλά με στόχο να γυρίσουν και να γίνουν από παθήματα σε μαθήματα.
Είναι φυσικά εξίσου σημαντική η ανάκληση των θετικών στοιχείων μέσα από εμπειρίες που ο οργανισμός δεν δίνει τη δέουσα σημασία και τα ξεχνά ή τα βάζει στα αζήτητα.
Επιπλέον, σε σύγκριση με τα αρνητικά, ο οργανισμός τα αξιολογεί ως μικρότερης σημασίας, επειδή δεν προσφέρουν έντονο ερέθισμα και πεδίο δράσης στο πλαίσιο της επιβίωσης.